Mama si Copilul

SARCINA – Cum sa nu acumulezi multe kilograme

Cu totii stim ca venirea pe lume a unui copil este un motiv de bucurie si o implinire extraordinara. Fie ca ne dorim mult sa se intample si ne pregatim intens pentru asta, fie ne surprinde aparitia unei sarcini, un lucru e sigur:

Niciodata nu esti pregatita 100% pentru tot ce urmeaza

(mai ales ca nici nu stii exact ce o sa ti se intample – nicio sarcina nu seamana cu alta).

Cu toate astea, printre toate aceste neprevazute, un lucru e cert: vei lua (mai mult sau mai putin) in greutate.

Pe langa kilogramele acumulate strict de sarcina (bebelusul, placenta, lichidul etc.), se vor depune si cateva kilograme de grasime pe corpul tau.

Sunt aici sa iti dau cateva ponturi pentru o trecere mai usoara si cu cat mai putine kg in urma sarcinii.

Experienta mea in cateva cuvinte

Inainte de sarcina – 54 kg, faceam sport constant.

Sarcina normala, copil sanatos (2,900 kg) 10 kg acumulate toata sarcina

1 luna post nastere – 2.4 kg ramase in plus

1 an dupa nastere – 50 kg cu tonus recapatat mai mult decat complet

MIT SAU REALITATE?

Trebuie sa ai ajutor specializat ca sa inveti ce ai de facut

Nu neaparat, ajutorul acesta specializat poate fi acest articol pe care il citesti sau alte materiale. Atentie, insa, nu urma orice plan la intamplare!

Sarcina este imprevizibila, sensibila si nu ne dorim sa facem mai mult rau decat bine. Informeaza-te despre cel/cea care te indruma.

Ce ai de facut pentru a nu lua in greutate mai mult decat este necesar?

In esenta, ai 2 obiective importante:

  1. Alimentatia corecta
  2. Sport/Miscare
Alimentatie sanatoasa

Alimentatia corecta 

Alimentatia in timpul sarcinii este foarte importanta. Nu este acesta momentul potrivit sa urmezi diete sau regimuri minune – copilul are nevoie de multi nutrieti, asa ca nu trebuie sa te privezi de niciun aliment (sanatos).

**NU, NU mananci pentru 2! De-a lungul timpului, acest mit a facut femeile sa se adaposteasca sub o scuza adanc infiripata in mentalul colectiv.

Copilul isi ia nutrientii din alimentatia ta. Daca tu iti asiguri o dieta variata si completa, nici el nu va duce lipsa de nimic – gandeste-te ca sunt femei care nu au posibilitatea sa manance nici macar pentru ele, dar pentru 2 si totusi nasc copii sanatosi.

Revenind, o alimentatie corecta inseamna sa ai dieta alimente din toate categoriile, sa mananci sanatos si sa respecti combinatiile corecte.

Mananc mai mult?

Da, mananci mai mult in sarcina, insa asta nu inseamna ca acumulezi kilograme! O alimentatie corecta iti da posibilitatea sa mananci mai des sau mai mult din punct de vedere cantitativ, fara a lua in greutate!

Cele 7 reguli de aur ale unei alimentatii sanatoase

  1. Consuma proteina de calitate – mananca carne din surse sanatoase! Nu o praji, foloseste gratarul sau cuptorul
  2. Nu combina carnea cu carbohidrat (paste,paine,cartof,orez) la aceeasi masa. Iti va ingreuna digestia si vei facilita acumularea de kg in plus
  3. Mananca putin si des – corpul tau va sti ca ii asiguri hrana necesara si nu va tinde sa isi faca provizii, asa cum se intampla in cazul celor care se infometeaza
  4. Incearca sa nu mananci noaptea
  5. Diferentiaza poftele tale de ce iti cere copilul – poti pofti la acru (ceea ce inseamna ca bebe are nevoie de vitamina C). Poti pofti la sarat sau la dulce, DAR copilul nu va pofti la Crispy Strips sau cartofi prajiti
  6. Bea multa apa – hidratarea este foarte importanta, mai ales in timpul sarcinii
  7. Mananca din toate – nu omite nimic din grupele mari de alimente. Astfel, te asiguri ca bebe primeste tot ce are nevoie
Yoga si Pilates sunt intotdeauna binevenite

Sportul si miscarea

Sportul: Sport faci daca ai facut si pana sa ramai insarcinata. Daca esti obisnuita cu exercitiile fizice, poti continua si in timpul sarcinii, atat cat iti permite corpul.

Daca esti printre persoanele active, care practica ceva exerctii fizice inainte de bebe, poti pastra obiceiul si in sarcina. Trei antrenamente pe saptamana, diferentiate pe grupe de muschi, vor face minuni pentru tine in cele 9 luni.

Miscarea: Miscarea este pentru cele care nu au avut activitate fizica inainte de a ramane insarcinate.

Daca esti o fire sedentara si nu ai avut activitate fizica inainte de bebe, sa stii ca nu e un moment potrivit sa te apuci de asta in sarcina. Ce poti face insa este miscare – plimbari, mers pe banda (cu inclinatie, daca se poate), mers pe bicicleta etc.

Daca iti doresti indrumare, ma poti contacta si iti voi face cu drag un plan de antrenamente adaptat conditiei tale.

Concluzie

Experienta m-a invatat ca nu trebuie decat sa iti doresti cu adevarat, sa fii motivata si constanta. Asa iti atingi, usor,usor toate obiectivele.

Tine minte ca este intotdeauna mai usor sa previi o acumulare de kg decat sa te lupti sa o faci sa dispara.

Sarcina nu te condamna la ingrasare!

Trebuie doar sa stii ce ai de facut si sa respecti cateva reguli. Facand asta, iti vei reveni in forma mai repede decat te astepti!

Daca ti-a placut articolul, urmareste-ne si pe pagina de Facebook. Nu uita sa te alaturi si grupului Speed Fit, unde discutam toate intrebarile despre fitness si nutritie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *