Nutritie

10 Reguli de AUR pentru o alimentatie sanatoasa

In general, cand spunem “alimentatie sanatoasa”, multi dintre noi ne gandim automat ca trebuie sa consumam doar legume si fructe. Sau, in cealalata extrema, ca trebuie sa tinem diete exagerate. O alimentatie sanatoasa nu inseamna diete stricte. Un stil de viata sanatos este usor de obtinut daca urmaresti aceste 10 reguli de aur ale nutritiei.

1. Bea Apa

Incepe fiecare zi cu un pahar cu apa (daca poti, cu lamaie) pentru imbunatatirea metabolismului, hidratarea si detoxifierea intregului organism.

2. Ia micul dejun in fiecare zi!

Micul dejun ofera energie, imbunatateste capacitatile cognitive si ne ajuta sa consumam mai putine alimente de-a lungul intregii zile, in special daca este bogat in proteine si cu un continut mic de zahar.

3. Bea 1-2 pahare de apa inainte de fiecare masa

Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de a slabi rapid, de a indeparta stratul adipos inestetic si de a-ti asigura necesarul zilnic de apa. Persoanele care aplica aceasta regula consuma semnificativ mai putine alimente, fara a resimti o senzatie de foame mai puternica decat ceilalti.

4. Include proteine in fiecare masa/ gustare

Proteinele la micul dejun sunt deosebit de importante, dar si in cadrul celorlalte mese. Acestea iti vor oferi rapid o senzatie de satietate si iti vor furniza aminoacizii esentiali pentru o functionare optima a organismului si pentru o recuperare rapida.

Acest lucru nu inseamna sa mananci carne sau lactate la fiecare masa. Exista numeroase surse de proteine de origine vegetala: soia, fasole, nuci, alune si migdale, orez integral, hrisca, naut, mazare, cereale integrale, quinoa, seminte de floarea soarelui si de dovleac, ciuperci etc.

5. Fibre, nu carbohidrati!

Una dintre cele mai simple reguli de alimentatie, care te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus mai usor, este sa lasi deoparte obsesia pentru carbohidrati si sa te concentrezi pe fibre. Nu cantitatea de carbohidrati dauneaza siluetei, ci calitatea! Motiv pentru care iti sugerez sa incerci sa consumi cat mai multe fibre din surse precum cereale integrale, fasole, mazare, crucifere, linte, soia, orez integral, ovaz, grau, porumb, pere, prune, banane si struguri.

6. Mai mult nu inseamna neaparat mai bine

Da, exista anumite alimente pe care ar trebui sa le consumam in cantitati mai mari, cum ar fi cele bogate in fibre, insa nu trebuie sa exageram! Consumul de fibre ar trebui sa fie de aproximativ 25g pe zi pentru femei si 40g pentru barbati. Altfel, balonarea iti va da mari batai de cap si vei petrece mult timp la toaleta…

7. Evita caloriile lichide

Bauturile carbogazoase, ceaiurile si cafelele cu zahar, cocktailurile, berea si alte bauturi sunt incarcate cu calorii care se depun usor si se inlatura extrem de greu. De altfel, de multe ori consumam mai multe calorii din bauturi decat la o masa intreaga. Apoi ne intrebam cum de ne-am ingrasat vazand cu ochii… din “nimic”. Caloriile lichide sunt poate cei mai mari dusmani ai siluetei, deci stai departe de ele!

8. Fructele si legumele – baza meselor tale

Iata una dintre acele reguli de alimentatie cu adevarat esentiale, atat pentru sanatate, cat si pentru un trup svelt: fiecare masa trebuie sa contina in proportie de 80% vegetale si 20% proteine si cereale.

9. Mananca des!

Gustarile mici si dese, cheia marilor succese! Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa rontai tot timpul, insa este important sa nu te infometezi intreaga zi. Altfel, seara vei da iama in frigider si-ti vei distruge regimul. Fructele, semintele, nucile, chiar si legumele crude reprezinta idei minunate de gustari intre mese.

10. Nu manca seara tarziu!

Incearca sa iei masa de seara la maxim ora 20. Asta te va ajuta sa rezisti fara sa mananci altceva pana adormi! Daca programul nu iti permite, retine ca regula sa nu mananci cu 3-4 ore inainte de culcare!

CONCLUZII

Un stil de viata sanatos se obtine cu multa disciplina si repetitie. Nu te descuraja daca la inceput nu reusesti sa respecti 100% regulile mai sus mentionate. Cheia este sa nu te simti vinovat/a si sa incerci in continuare. Recomand ca o data pe saptamana sa ai un “cheat meal” – o masa in care sa poti manca ce vrei. Astfel, nu vei claca si vei reusi sa obtii stilul de viata sanatos foarte usor. In timp, vei observa diferente enorme intre tine, cea/cel de acum, si tine, cea/cel de peste 3 luni!

Un nou obicei este format, in medie, in 2 luni. Asa ca nu renunta la obtinerea stilului de viata sanatos, chiar daca faci mici greseli.

Daca ti-a placut articolul, urmareste-ne si pe pagina de Facebook. Nu uita sa te alaturi si grupului Speed Fit, unde discutam toate intrebarile despre fitness si nutritie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *